Hengityksen anatomiaa ja pieni hengitysharjoitus

Keho tarvitsee toimiakseen happea, ja kunnollista hiilidioksidin poistoa. Keuhkojen pitäisi saada toimia koko kapasiteetillaan, tuulettua kunnolla pohjia myöten. Valitettavasti nykyinen istuva elämäntapamme ohjaa hengitystä pinnalliseksi, apulihaksilla tapahtuvaksi pikkuhengittelyksi. Rintakehän alueen lihakset sekä kylkivälilihakset passivoituvat vähitellen, eikä keuhkoilla ole enää tilaa laajentua eikä lihaksilla automaatiomuistissa tietoa kuinka se tehdään.

Keuhkot sijaitsevat kylkiluiden muodostamassa luisessa kopassa. Jokaisella sisäänhengityksellä keuhkojen pitäisi päästä laajenemaan. Jos rintakehä on panssaroitunut ja kylkivälilihakset laiskistuneet käytön puutteessa, ei tätä laajenemista tapahdu, eikä keuhkojen koko kapasiteetti pääse töihin.

Myös uloshengitys muuttuu helposti hallitsemattomaksi ilmanpuruksi. Syvien vatsalihasten pitäisi automaattisesti säädellä uloshengityspainetta ja huolehtia siitä että uloshengitys on tasainen, hallittu ja sopivan mittainen senhetkiseen tarpeeseen. Jos vatsan alue on istumisen myötä laiskistunut ja keskivartalon ryhti romahtanut enemmän perunasäkkiä muistuttavaksi, ei mikään ihme ettei uloshengityksessä ole mittaa eikä määrää.

Mitä tälle sitten pitäisi tehdä? Ensinnäkin tärkeää on löytää yhteys omaan hengitykseen ja käytettäviin lihaksiin. Tee seuraavasti: Asetu selinmakuulle. Laita kämmenet kevyesti kylkikaarten päälle. hengitä rauhallisesti sisään, kohti kämmeniä. Heti kun huomaat että vatsa alkaa pullistua tai rintakehän yläosa kohota, pysäytä hengitys, pidätä hetken aikaa ja siirrä ajatuksesi alavatsaan. Anna ilman virrata kevyesti suun kautta ulos, hallitse ilmavirtaa syvillä vatsalihaksilla. Kun koet että keuhkoissa on enää hieman ilmaa jäljellä, pysäytä, pidätä hetki ja aloita uusi sisäänhengitys nenän kautta. Toista 5-10 sisään-uloshengitystä. Harjoite kannattaa tehdä päivittäin, vaikkapa aamulla ennen ylösnousua ja/tai illalla kun menee nukkumaan.

Pyri koko ajan rauhalliseen, tietoiseen hengitysrytmiin. Älä täytä äärimmilleen tai tyhjennä typötyhjäksi, hengitä vain sen verran mitä saat hengitettyä oikeilla lihaksilla. Vähitellen liikelaajuus paranee ja hengittäminen helpottuu myös arjen toimintojen yhteydessä.

Samankaltaiset artikkelit