Onko kehosi väsynyt? Vai mielesi?

Eletään kevään kynnyksellä. Huomenna on maaliskuu, ja valoa alkaa voittaa. Samaan aikaan suomalaisten mielet mustuvat.

Kevät on tilastojen mukaan vuoden pahinta masennusvaihetta. Heräävä luonto ei herätäkään suomalaisia, vaan synkistää mielemme ja saa meidät hautautumaan sohvanpohjalle. Takana on pitkä, pimeä ja raskas talvi, kuukausikaupalla olemme raahustaneet pimeästä pimeään. Tässä kohtaa monilla on jaksamista enää nippa nappa pakollisten työ- ja arkiaskareiden hoitoon. Mikään ei innosta, ja ainoa palautumiskeino mitä jaksetaan ajatella on sohva ja ruutu, monet höystävät kokonaisuutta vielä suklaalla tai muulla suupalalla. Mutta mikä avuksi?

Entinen presidenttimme Urho Kekkonen on aikoinaan sanonut: kun mieli on väsynyt, rasita kehoa, ja kun keho on väsynyt, rasita mieltä. Uskon että tässä sanonnassa piilee totuuden siemen. Suurin osa suomalaisista tekee tällä hetkellä työtään aivoillaan. Aivotkin ovat lihas, ja ne väsyvät ja tarvitsevat lepoa ihan samalla lailla kuin vaikkapa hierojalla kädet. Miten aivot parhaiten lepäävät? Eivät ainakaan ruutua tuijottamalla.

Aivomme suodattavat koko ajan aistien kautta tulevaa informaatiota. Oli se sitten ääntä, hajua tai välkkyvää ruutua, aivomme lajittelevat tietoa tärkeään ja turhaan. Jos koko päivän työssä ahertaneet aivot joutuvat vielä illalla sohvan pohjalla venymään lajittelutöihin, ei ihme jos pää on aamullakin väsynyt. Mitä sitten on aivoja lepuuttava tekeminen? Kehon käyttö. Yksinkertainen, helppo toiminta mikä ei vaadi liikaa ajattelua. Sykkeen ei tarvitse kohota taivaisiin eikä lihasten huutaa hoosiannaa, myös matalasykkeinen liikunta auttaa. Kävele. Käy uimassa. Joogaa tai venyttele, vaikka kotona. Hengitä syvään.

Kehon käytön ei välttämättä tarvitse olla liikuntaa, voit käyttää kehoasi myös pieneen puuhailuun kotona. Tee pieniä kotiaskareita. Näpräile käsilläsi jotain mukavaa, oli se sitten käsitöitä, askartelua tai leipomista. Anna ajatusten levätä mukavissa asioissa, muistele edelliskesän hyviä hetkiä tai soita ystävälle ”nauretaan yhdessä muistoille”-puhelu. Sytytä kynttilä, takkatuli tai saunan kiuas, tuijota liekkejä lämmin teekuppi kädessä. Mene ulos ja katso tähtitaivasta, vielä maaliskuussa sen näkee ennen kesätaukoa. Hengitä syvään. Nuku.

Entä jos keho on väsynyt? On aika kiusata aivoja. Keksi jotain uutta, ideoi ja ole luova. Tee sudokuja, ristikoita tai muuta aivojumppaa. Lue hyviä kirjoja, pohdi isoja kysymyksiä. Anna kehollesi tauko ja haasta mielesi. Muista juoda riittävästi nestettä ja syödä monipuolisesti. Hengitä syvään. Nuku.

Entäpä silloin jos molemmat ovat väsyneet, sekä keho että mieli? On aika hidastaa tahtia. Oikeasti. Hidastaa, hidastaa ja hidastaa. Älä kuormita päätäsi äläkä kehoasi liiallisuuksiin. Pieni tekeminen virkistää, kevyt happihyppely kirkastaa ajatuksia ja auttaa kehoa palautumaan. Mutta älä vaadi itseltäsi liikoja. Pidä huoli perusasioista, uni, vesi, ruoka, sopiva seura. Anna kehollesi ja mielellesi tilaa, aikaa ja happea. Älä luovuta. Anna aikaa toipumiselle ja voimaantumiselle, keho palautuu paljon nopeampaa kuin mielemme. Hae apua. Yksin ei tarvitse jaksaa.

Samankaltaiset artikkelit